שער כבוד ה', מאת רבי אפרים אלנקווא, מתלמידי הר"ן, המלומד בנסים, עם פתח השער מאת ר' חיים ב"ר אברהם בלייח, מורה צדק בק"ק תלמסאן. מהדורה ראשונה. דפוס כאסתרו וחברו, תרס"ב [1902]
שער כבוד ה’, למור… כמוהר"ר אפרים אלנקווא… המלומד בנסים, עם פתח השער מאת ר’ חיים ב"ר אברהם בלייח, מורה צדק בק"ק תלמסאן. דפוס כאסתרו וחברו, תרס"ב [1902]. מהדורה ראשונהשיצאה לאור מתוך כתבי יד עתיקים.
34 עמ’, צז דף, 23 ס"מ.
רבי אפרים אנקווה (1354 לערך –1442) מחכמי הראשונים, מגדולי חכמי ספרד באלג’יריה בדור שלפני גירוש ספרד. נולד בעיר טולדו שבספרד והיה תלמידו של רבנו נסים גירונדי (הר"ן). בעקבות ‘גזירות קנ"א’ (1391) בהן ערכו נוצרים פוגרומים רבים ביהודי ספרד, שרפו את בתיהם והחריבו את קהילותיהם, נמלט רבי אפרים מספרד, הגיע למרוקו והמשיך לנדוד עד לעיר תלסמאן [כיום באלג’יר]. הוא כיהן כרב, דיין ופוסק, רופא ופילוסוף. פיוטים שכתב נכנסו למחזור התפילה ליום הכיפורים של יהודי אלג’יר. הרב נערץ על יהודי צפון אפריקה ונודע כצדיק ובעל מופתים שקברו משמש, גם כיום, מוקד עלייה לרגל. מכתביו השתמר ספרו "שער כבוד ה’", שהועתק במשך דורות על ידי יחידי סגולה. ספר זה חובר כתשובה לשאלת בנו, רבי ישראל אנקווה, ובו תשובות וישובים שיטתיים להשגות הרמב"ן על דברי הרמב"ם בספרו ‘מורה הנבוכים’.