פריט 38:
עמלת בית המכירות: 23%
מע"מ: על העמלה בלבד
Add to Favorites
ישיבת מיר בזוהרה ובתפארתה! איגרת ארוכה מאת ראש הישיבה הגאון האדיר רבי אליעזר יהודה פינקל, מימי כינון הישיבה מחדש אחר מלחמת העולם הראשונה. מיר, תרפ"ב [1922]
איגרת ארוכה, נשלחה לגאון רבי ישראל יעקב הכהן יפה, רבה של קהילת מנצ'סטר ופעיל כביר למען עולם התורה בליטא, העוסקת במצבה החמרי הקשה של הישיבה, לעומת מצבה הרוחני שהלך ושגשג, בתקופה שבין מלחמות העולם.
תחילת האיגרת, מספר מרן הגרא"י פינקל כי שלח את כל כרכי השדי חמד וכרכם מחדש. בשורות הבאות מתאר את מצב הישיבה 'מצבה החומרי של ישיבתנו הק' הולך ורופף מפאת שלילת כל אמצעים לקיומה. עד עכשיו לא נתהוו שום שינויים במצבנו הקשה. הננו מבקשים בזה את מע"כ כת"ר להמשיך הלאה את השתדלותו הפוריה לטובת ישיבתנו הק' כי מצבנו נורא ואיום ד' ירחם.
בהמשך, מבקש הגרא"י פינקל שימהר ויחיש את רישיון הכניסה לאנגליה, לשליח הישיבה הגאון רבי אריה לייב פענטעלניקאוו.
בסופה, מרעיף הגרא"י פינקל ברכות נאמנות למי שיחזיק את מוסד התורה העתיק והוותיק: ישיבת מיר המהוללה.
רקע: ישיבת מיר, מהחשובות שבין ישיבות עולם התורה למעלה ממאתיים שנה, נוסדה בעיירת מיר בבלארוס בשנת תקע"ה בידי הגאון רבי שמואל טיקטינסקי, אולם עיקר זוהרה ותפארתה היה אחר מלחמת העולם השנייה, אחר שובם של בני העיירה מגלות רוסיה שנכפתה אליהם במסגרת חורבן הקהילות והשבר באירופה.
בשנת תרפ"ב, סמוך למועד כתיבת איגרת זו, שבה הישיבה להתנהל ולהעמיד תלמידים רבים עד שכונתה 'ישיבה לראשי ישיבות' נוכח מרביצי התורה וארזי הלבנון שהצמיחה מתוכה ופיארו את כל עיירות וערי ליטא, וכן פולין וארצות אחרות.
הגאון האדיר רבי אליעזר יהודה פינקל [תרל"ז-תשכ"ה] ראש ישיבת מיר ומייסדה מחדש אחר השואה, מגדולי הדור חבר מועצת גדולי התורה של אגודת ישראל. בנו של הסבא מסלבודקא רבי נתן צבי פינקל, תלמידם של הגר"א גורדון מטלז, הגר"ש שקאפ והגר"ח מבריסק. חתנו של הגרא"ב קמאי ראש ישיבת מיר ואב"ד העיר. הצליח להימלט מהשואה, עלה לירושלים והקים בה מחדש את ממלכת התורה ישיבת מיר, שעם השנים הפכה להיות המבצר התורני הגדול והכביר ביותר בעולם. כיהן כחבר במועצת גדולי התורה של אגודת ישראל והיה אחד מגדולי קברניטי הדור.
הגאון רבי ישראל יעקב הכהן יפה, חתנו של הגאון רבי יוסף יפה מווילקומירר רבה של מנצ'סטר, ואשר המשיך את דרכו במשך עשרות שנים. תמך בעין יפה, פעל והפעיל, למען מוסדות התורה בליטא. נפטר באלכסנדריה בדרכו לארץ ישראל בשנת תרצ"ד ונקבר בירושלים.
[1] ניר מכתבים רשמי של הגרא"י פינקל. 25×21 ס"מ. כולו בכתב יד וחתום בחתימת מרן הגרא"י. בלאי בשוליים שמאליים. סימני קיפול. מצב טוב מאוד.
שתף את הלוט: