English

פריט 186:

מכתב מאת פרופ' בוריס ש"ץ אל זלמן רובין, המזמין תלושים לרכישת תפוחי אדמה עבור עובדי...

מחיר פתיחה: $100

הערכת מחיר:

המכירה תחל בעוד __ ימים ו __ שעות

עמלת בית המכירות: 23%

מע"מ: על העמלה בלבד

Add to Favorites

Contact Us

מכתב מאת פרופ' בוריס ש"ץ אל זלמן רובין, המזמין תלושים לרכישת תפוחי אדמה עבור עובדי בצלאל. ירושלים, תרע"ג [1913].

"אבל כפי שקשה לפועלינו ללכת ולחכות לפני פתח ועד כל הכוללים מפני שאינם יכולים לבטל את זמן עבודתם, לכן אבקש מכ' לשלוח לנו בטובו פתקאות לבצלאל בעל 500 רוטל תפוחי-אדמה. אני אמסור את הפתקאות לפועלים ותכף אשלם לכ' את הכסף"; בקשת מאת בוריס ש"ץ, הדואג לרכוש תלושים לטובת עובדי בצלאל לקראת חג הפסח תרע"ג [1913], לקניית תפוחי אדמה, שנמכרו במחיר מוזל עבור עניי ירושלים.

[1] דף, נייר רשמי, בכתב ידו וחתימתו של פרופ' בוריס ש"ץ. 


פרופ' בוריס (דוב) שץ (1866-1932) – מייסד האקדמיה לאמנות ועיצוב בירושלים "בצלאל". לאחר שסיים את ללמוד צייר ופיסול בפריז, הוא הקים ועמד בראש האקדמיה המלכותית לאמנות בבולגריה. בקונגרס הציוני של שנת 1905 הציע פרופ' שץ להקים בירושלים בית ספר לאמנות עברית ולמלאכת מחשבת. כעבור שנה ייסד בירושלים מרכז לאמנות שיקרא לימים "בצלאל", סביבו התקבצו אמנים, פועלים ואנשי רוח. הוא נפטר בארה"ב במהלך מסע לגיוס כספים למען בצלאל, והובא למנוחות בהר הזיתים בירושלים.

ר' זלמן ב"ר אברהם אבא הכהן רובין הי"ד (1859-1921) – יושב ראש "הוועד הכללי כנסת ישראל". מנכבדי קובנה ומבאי ביתו של הגאון רבי יצחק אלחנן ספקטור. היה סוחר נכבד, בעל בית חרושת ועסק רבות בצורכי ציבור באמונה. בשנת 1904 היה ממייסדי אגודת "שומרי תורה" שפעלה להקמת תלמודי תורה במושבות בארץ ישראל, כעבור שנה מונה למנהל "כולל וילנא וזאמוט" בארץ ישראל ועלה עם משפחתו לירושלים. הוא נבחר לעמוד בראש "הוועד הכללי כנסת ישראל", אשר איגד את הכוללים של בני "היישוב הישן" מן העדה האשכנזית בירושלים והשקיע כספים רבים בבניית בתים בשכונת "מאה שערים". במרוצת השנים נתמנה לתפקידים ציבוריים רבים בירושלים: חבר וועד "מאה שערים", חבר הנהלות בית החולים "ביקור חולים", ישיבת "תורת חיים", "מושב הזקנים המאוחד" ובית הכנסת "אשל אברהם". הוא היה מראשי "אגודת ישראל" בירושלים עם הקמתה. הוא כיהן כראש "ועד עזרה כללי" לסיוע לעניי ירושלים ופעל להקים ועדים שונים לצורכי מזון ומסחר. במלחמת העולם הראשונה הוא היה ממקימי ועד הסיוע של הג'וינט. בשנת 1918 נבחר לסגן ראש ועד הקהילה ובשנת 1920 נבחר לאספת הנבחרים הראשונה מטעם רשימת "החרדים". ארבעה ימים לאחר הצהרת בלפור הוא הותקף בידי פורעים ערבים הוכה באלה ונדקר. לאחר מספר ימים נפטר והובא למנוחות בהר הזיתים. בין מספדיו היה הרב הראשי אברהם יצחק הכהן קוק. 

סימני קיפול, מצב טוב.