English

פריט 162:

מכתב נדיר בעניין מינוי משגיח בישיבת סלבודקה, בכתב ידו ובחתימתו של הגאון הקדוש רבי אברהם...

מחיר פתיחה: $1,000

הערכת מחיר:

המכירה תחל בעוד __ ימים ו __ שעות

עמלת בית המכירות: 23%

מע"מ: על העמלה בלבד

Add to Favorites

Contact Us

מכתב נדיר בעניין מינוי משגיח בישיבת סלבודקה, בכתב ידו ובחתימתו של הגאון הקדוש רבי אברהם גרודז'ינסקי הי"ד. קרלסבד, [י"ז אב] תרצ"ז [1937].

"הנה זה כמה שאני חפץ לכתוב אליך מכתב של שלו' אחר ההקפדה הרבה של מכתבי הקודם… אדבר כפי האפשר בנחת… דברים גדולים קשים המה בתחלתם אבל נעימים וערבים בסופם וזהו חפצי מאז עד עתה". מכתב מאת רבי אברהם גרודזינסקי אל אחיינו רבי אברהם פינחס גרודזינסקי. קרלסבד, תרצ"ז [1937].

[1] דף, כתוב משני צדיו. שורות נוספו גם בהיקף העמודים. בכתב ידו וחתימתו של הגאון הצדיק רבי אברהם גרודז'ינסקי, החותם רק בשמו הראשון. ככל הנראה המכתב לא הודפס מעולם. כפי שמתואר במכתב, שהה הרב גרודזינסקי במרחצאות המרפא של מרינבד, לצורך טיפול במחלתו ובכאביו, ומשם הגיע לקרלסבד, על מנת להתוועד עם רבה של פתח תקווה, ובה כתב את המכתב שלפנינו. במהלך המכתב עוסק הכותב במצבו הרוחני של אחיינו, באפשרות הפצת תורת המוסר בפולין, בעניין "קרן המוסר" ומצב הלימודים בישיבת המוסר בארץ ישראל. הוזכרו במכתב גם בני משפחה ורבנים נוספים: "רעיתך… ציפורה תחי' עם בנותיכם… מרים חנה-לה ואסתרל", "דודי הגר"ש", "אחי חיים אליעזר חותנך", "הרב ברוך", הגראי"פ", "הר"ר שמעון דובינסקי", "הגר"ז", "הגרא"ב", "ה' פרבשטיין", "הר"ר משה טיקצינסקי", "הר"י דבורץ" ו"מרן הגריא"ש" הוא הגאון האדיר רבי יצחק אייזיק שר מייסד ישיבת סלבודקה בבני ברק.

רבי אברהם גרודז'ינסקי הי"ד (תרמ"ד-תש"ד, 1884-1944), תלמיד ישיבות לומזה וראדין, ובהיותו כבן 17 הלך ללמוד בישיבת "כנסת ישראל" בראשות הסבא מסלובודקה ונעשה לאחד מתלמידיו המובהקים. הוא שקד על קניית מוסר, תיקון המידות ולימוד מעמיק. היה חוזר על שיחות ה”סבא” לפני תלמידי הישיבה בדיוק רב ושימש יד ימינו של בעבודתו החינוכית. לאחר מלחמת העולם הראשונה צורף הרב אברהם הי”ד להנהלת הישיבה והחל במתן שיחות לתלמידים. הוא נשלח ע”י ה”סבא” עם קבוצת התלמידים הראשונה לתקן את סדרי הישיבה בארץ ישראל. כשחזר לסלובודקה בשנת תרפ”ז (1927), נעשה המנהל הרוחני של הישיבה. לאחר פטירת רעייתו נשא בעול הבית וחינוך שמונת ילדיו היתומים יחד עם המשך דאגתו לישיבתו הגדולה. בתקופת מלחמת העולם השניה פעל בקובנה ביחד עם רבי חיים עוזר גרודזנסקי מווילנא לסייע לפליטים יהודים ולנסות לארגן עבורם נתיב בריחה. לאחר כיבוש ליטא בידי הגרמנים המשיך ללמוד תורה בסתר בביתו, יחד עם רבנים נוספים. לאחר הגרמנים גילו את הבונקר בו הסתתר בגיטו סלובדקה, הוא הוכה באכזריות ואושפז בבית החולים של הגטו. בכ”ז בתמוז תש”ד שרפו הגרמנים ימ"ש את בית החולים על יושביו, ומאות חולים יהודים ובהם הרב אברהם נהרגו עקה"ש. הי"ד.

רבי אברהם פינחס ב"ר משה גרודזינסקי (תרס"ח לערך – י"ב בכסלו תשמ"ה, 1908-1984) התחנך בילדותו בית אביו בוורשה בידי אביו וסבו הגדולים. עוד בטרם היותו בר מצווה החל ללמוד בישיבת סלובודקה והיה תלמיד נלהב של ה'סבא' ושל המשגיח בישיבה, דודו, רבי אברהם גרודזינסקי הי"ד. אח"כ עבר ללמוד בישיבת לומז'ה וחזר לישיבת סלובודקה. בשנת תרפ"ג (1923) עלה עם הוריו ואחיו לארץ ישראל, והתיישבו בחברון לאחר שנוסדה שם הישיבה בשנת תרפ"ד (1924). בחודש אב תרפ"ט התחתן בירושלים ועבר לגור שם. כעבור ימים ספורים נרצחו אביו רבי משה הי"ד, אחיו יעקב הי"ד וגיסתו לאה הי"ד בטבח הנורא בחברון, שנודע כ"פרעות תרפ"ט". רבי אברהם פינחס היה משגיח בישיבת "כנסת ישראל" והוסמך להוראה בידי רבותיו, רבי איסר זלמן מלצר, רבי יחזקאל סרנא ורבי שמשון פולנסקי. העמיד תלמידים רבים ודאג לשכנע את תושבי המעברות לשלוח את בניהם לישיבות. הוא כיהן כמשגיח רוחני בישיבת 'בית הלל' בבני ברק ומסר בה שיחות מוסר. ייסד בית מדרש "בית אברהם" על שם דודו, וחיבר את סדרת הספרים "מבית אברהם".

סימני קיפול, שיקום קרעים לאורך קווי הקיפול, כתמי זמן, בלאי בהיקף הדף עם פגיעה במספר מילים. מצב בינוני-טוב.
………………………………………..
דברו אתנו ב
וואצאפ

מידות: 26 CM