אשכבתא דרבי
עדות חיה! תיאור מרטיט ונורא הוד מהסתלקותו של מרן ה"חתם סופר" לגנזי מרומים, על ימיו האחרונים מהושענא רבה שנת ת"ר ועד כ"ה תשרי יום הסתלקותו, שלב אחרי שלב – נכתב על ידי תלמידו המובהק הגה"ק רבי מרדכי פישל סופר שהסתופף בצל רבו כל ימיו האחרונים, והועתק על ידי בנו הגה"צ רבי נפתלי סופר אב"ד קאדלבורג ופעצ'י-ניידורף – קאדלבורג, ערב ראש חודש שבט תרל"ב
כתב היד שלפנינו, שני דפי פוליו גדולים, הועתק בכתב ידו של רבי נפתלי סופר בער"ח שבט תרל"ב, מכתב-יד אביו הגה"ק רבי מרדכי פישל שכתבו ימים ספורים לאחר ההסתלקות, בט' חשון ת"ר. כתב היד שלפנינו נדפס לראשונה ע"י רבי נפתלי בספרו "בית אפרים" שנדפס בפרשבורג תרל"ב (למעט מילים בודדות שנשמטו בדפוס). שני הדפים שלפנינו מכילים את רובו של התיאור (מלבד השורות האחרונות שנדפסו ואינם בכתה"י).
בדפים שלפנינו מתוארת בפרטי פרטים הנהגתו של החת"ס בימיו האחרונים בטרם נר אלוקים יכבה, על צלילות דעתו עד הרגע האחרון, על חידושי תורתו, על שמחתו שלא משה מעל פניו, על ברכותיו ועל סמיכה רבה שסמך בפה מלא את בנו ה"כתב סופר" לעמוד בראשות הישיבה וברבנות פרשבורג למרות גילו הצעיר. כמו כן מתואר בצורה נוגעת ללב התפלות והבכיות של כל בני הקהלה בימיו האחרונים, כיצד התפללו עליו מקירות לבם אנשים נשים וטף בבית הכנסת הגדול ועל פדיונות שערכו לרפואתו.
הגאון הצדיק רבי נפתלי סופר (תקע"ט-תרנ"ט), בנו של רבי מרדכי אפרים פישל סופר (מגדולי תלמידי ה"חתם סופר"). למד בישיבת פרשבורג אצל החת"ס ולאחר מכן אצל בנו הכת"ס. בשנת תרט"ז התמנה לאב"ד קאדלבורג הסמוכה לפרשבורג, ובשנת תרל"ג התמנה לאב"ד פעצ'י-ניידורף. היה מחבר פורה ביותר וחיבר ספרים רבים בהם: "בית אפרים", "מטה נפתלי", "שער נפתלי" ו"מטה נפתלי" ועוד.
אביו של רבי נפתלי, כותב התיאור שלפנינו, הגאון הקדוש רבי מרדכי אפרים פישל סופר מפרשבורג (תקמ"ו?-תר"ג) היה מגדולי וחשובי תלמידי החת"ס. משנת תקנ"ח, בהיותו בן י"ב, עד זקנה ושיבה, התדבק בכל עוז ותעצומות ברבו החת"ס, וידו לא משה מתוך ידו, והיו תקופות שאף היה מכותבי חידושיו. מידי יום ביומו היה עולה ר' פישל לבית רבו הקדוש לראות ולהיראות, והיה אומר כי ההבטה בפני רבו מצילה אותו מהחטא. מנגד, רבו החת"ס אמר שביום שאינו רואה את פני תלמידו זה "הוא מרגיש העדר מדרגתו".
[2] דף. 34 ס"מ. מצב טוב-בינוני. כתמים. סימני עש, עם מספר פגיעות בטקסט. קרעים עם פגיעות בטקסט, משוקמים בחלקם בנייר דבק ובהשלמת נייר.