English

פריט 31:

פולמוס השחיטה ביפו ובירושלים ! מכתב מאת רבי יעקב מלכוב אל רבה של ירושלים הגאון...

מחיר פתיחה: $500

הערכת מחיר:

המכירה תחל בעוד __ ימים ו __ שעות

עמלת בית המכירות: 23%

מע"מ: על העמלה בלבד

Add to Favorites

Contact Us

פולמוס השחיטה ביפו ובירושלים ! מכתב מאת רבי יעקב מלכוב אל רבה של ירושלים הגאון רבי יוסף חיים זוננפלד אודות שחיטת הגאון רבי ישראל ניסן קופרשטוק ממאקאווא. [יפו, תרפ"ח 1928].

פניה של רבי יעקב מלכוב לגאון האדיר רבי יוסף חיים זוננפלד בעניין מצב השחיטה והשוחטים ביפו בהשגחתו של הרב ממאקוב, הגאון החסיד רבי ישראל ניסן קופרשטאך. [יפו, תרפ"ח 1928]. פולמוס מר שחצה את היישוב החרדי בירושלים וביפו של אותן שנים.

[1] דף, כתוב בשני צדיו, 28 ס"מ.

תוכן המכתב: רבי יעקב כותב ששמע מאנשים נאמנים שההשגחת הרב ממאקוב, היושב בירושלים, על השחיטה ביפו היא גרועה מאוד וששוחטים שלו, שנאסרו על ידי הרבנות לאחר ששחטו בהמה מסוכנת אצל ערבי ומכרו את הבשר בבתי המטבחיים שלהם, ממשיכים במלאכת השחיטה. למסקנתו מעשיו של הרב ממאקוב "אינם נותנים כבוד לנו", והוא מבקש מרבי יוסף חיים זוננפלד להודיעו "שורש מה נמצא במשחק השערוריה הזאת".


רקע בהרחבה: הגאון רבי אברהם יצחק הכהן קוק מונה לרב יפו והמושבות בשנת תרס"ד (1904), והצליח להביא לאיחוד השחיטה של הפרושים והחסידים בעיר, תוך הקפדה על מנהגי העדות השונות. לאחר הקמת הרבנות הראשית לישראל, דרש הרב קוק שלא להתיר לשום שוחט חדש לעסוק בשחיטה ולהיכנס לבית המטבחיים, ללא אישור הרבנות הראשית. הרב קוק אסר גם על פתיחת שחיטה חדשה ביפו, וראה בה פגיעה בשחיטה המאוחדת שעמדה תחת פיקוחה של הרבנות הראשית. בשנת תרפ"ז עם פרישת "אגודת ישראל" מארגון כנסת ישראל ומהוועד הלאומי, התירו להם הבריטים להקים עדות נפרדות, שאינן כפופות לרבנות הראשית ולקיים שחיטה נפרדת.

בסביבות שנת תרפ"ד עלה לירושלים הגאון והפוסק רבי ישראל ניסן קופרשטוך אב"ד מאקוב. הוא הקים שחיטה מיוחדת ונפרדת, תוך ערעור סמכות הרבנות הראשית, ניהל השגחה על השחיטה ביפו, שתרמה להוזלת מחיר הבשר הכשר בעיר. היו מבין הקרובים לחוגי הרב קוק, שערערו על שחיטה זו וטענו שאין להם די משגיחים, שאין המשגיחים מתנהגים כראוי ושאין הרב ממאקוב עוקב כראוי אחר השוחטים ביפו ממקום מושבו בירושלים. הרב קוק אכן פסל את שחיטת הרב ממאקוב, עניין שגרם לסערה עזה ולפולמוס שחצה את היישוב. בעקבות הפסילה, פנה הרב ממאקוב לרבני העדה החרדית בירושלים וטען שאין תוקף לפסילת השגחתו, מכיוון שפסק הדין ניתן בלא שהשמיע את טענותיו לפני בית הדין. הגאון רבי מרדכי ליב רובין כתב מכתב תמיכה ברב ממאקוב. רבנים נוספים הוסיפו למכתב את הסכמתם, ובהם הגאון האדיר רבי יוסף חיים זוננפלד שכתב "שכבוד הרב הגאון ממאקווא נ"י יאמר להם שהבשר כשר אין להם לחשוב עם האיסור שעשו שלא כד"ת".

הגה"ח רבי יעקב [ישראל] ב"ר אליעזר מלכוב – מחסידי חב"ד ומעסקני הציבור החרדי בעיר יפו, נפטר בו’ ניסן תרצ”א, והובא למנוחות בחלקת חב"ד בבית החיים בהר הזיתים.

הגה"ח רבי ישראל ניסן ב"ר משה אריה קופרשטוק (תרי"ח-תר"צ, 1858-1930) – פוסק, רב ואב"ד בקהילות אודז'יבול, רוז'אן, פשיסחה, ומאקווא שבפולין. בסוף ימיו רבם של חסידי אלכסנדר בירושלים. תלמיד מובהק של הגאון רבי ישראל יהושע טרונק מקוטנא.

חתנו של רבי ראובן לייב נויפלד אב"ד נובידבור מזובייצקי, וחסיד קרוב של דוד אשתו הרה"ק רבי יחיאל מאלכסנדר. מחבר ספר השו"ת "עני בן פחמא".

סימני קיפול, קפלים בפינות הדף, מצב טוב מאוד.